HOE IS HET ONTSTAAN

Onderwaterhockey is ontstaan rond 1960 in Zuid-Afrika, met als doel de conditie van de duikers in de winterperiode (wanneer er niet werd gedoken) op peil te houden. Er werd gespeeld met een verkorte hockeystick. Deze moest met beide handen worden vastgehouden, wat natuurlijk de snelheid van het spel enorm vertraagde. Aan het einde van de jaren ’60 werd deze tak van sport in Europa geïntroduceerd. Na verloop van tijd werd de lengte van de stick aangepast, zodat deze met één hand kon worden vastgehouden.

De sport is populair in Groot-Brittanie, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Nederland en Australië en wordt daar op hoog niveau beoefend. Het is via Engeland uit Zuid-Afrika komen overwaaien. Inmiddels wordt het over de hele wereld beoefend, van de USA tot Japan, en van Australie tot aan Frankrijk, door mannen,vrouwen en junioren.

In 1970 is onderwaterhockey in Nederland geïntroduceerd. Er ontstond een nationale competitie waaraan steeds meer teams gingen deelnemen. Op dit moment wordt onderwaterhockey in competitieverband door zo’n 440 spelers beoefend. De nationale selectie bestaat uit vier nationale teams (heren, dames, jong oranje en masters) met elk twaalf zwemmers. Wereldwijd gezien wordt onderwaterhockey beoefend door zo’n 50 landen, waarvan er 30 meedoen aan EK’s en WK’s.

Zowel het Nederlandse heren als damesteam is meerdere malen Europees kampioen geworden. In 2004 is het dames team wereldkampioen geworden! De mannen zijn buiten twee finale plaatsen een keer wereldkampioen geweest, dit was in 1980.

Onderwater hockey Dordrecht