Rust en ontspanning

Duiken.

Duiken in Nederland, weet jij wat je mist?

De Zeeuwse wateren zijn een must om in te duiken. Van ver over de grens komt men hier naar toe om onze prachtige duiklocaties te bewonderen.

Een lid vertelt: Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk in 2001 maakte ik een proefduik en wist het meteen: dit wil ik vaker meemaken! Kort na de vakantie was een PADI duikopleiding snel geregeld; het brevet was mijn toegangsbewijs tot de overweldigende schoonheid van de Middellandse- en later de Rode Zee. Maar duiken in Nederland? Dat leek me een totaal ander verhaal: koud, donker, levenloos… toch??

* Het filmpje van Dirk (geen lid van OSCD) geeft duiken in de Grevelingen en Oosterschelde erg mooi weer.

Ik wilde mijn duikvaardigheid op pijl houden. Daarom ben ik bij duikclub OSCD in Dordrecht terecht gekomen, om te oefenen in het zwembad tijdens de wintermaanden. Maar voor de rest was ik vastbesloten om een “vakantieduiker” te blijven.

Bij mijn eerste bezoek aan het OSCD clubhuis zijn mij de vele schitterende foto’s die er hangen opgevallen, van felgekleurde anemonen, zakpijpen, naaktslakken, krabben, kreeften, en veel meer. “Middellandse Zee zeker?” merkte ik op. De reactie kwam onverwacht: “Nee hoor, Zeeland!”
Dat was het keerpunt.

Sindsdien heb ik zelf ontdekt hoe mooi en hoe aangenaam het duiken in Zeeland werkelijk is. Nee, het is geen Rode Zee met oneindig zicht, grote vissen en zacht koraal, maar de Nederlandse wateren tonen meer dan genoeg diversiteit in allerlei vormen en kleuren voor zowel de marine bioloog als de onderwaterfotograaf.

Het getij in de Oosterschelde zorgt twee keer per dag voor vers zeewater terwijl de vele duikstekken in de Grevelingen minder technische uitdaging bieden, maar zeker niet minder aantrekkelijk zijn, en de watertemperatuur stijgt zomers tot boven 20°C.

Bovendien, de skills die je ontwikkelt om effectief te duiken in Nederland tilt je duikvaardigheid in (sub)-tropische wateren tot een hoger niveau. Ook leer je tijdens je 2-sters duikopleiding gebruik te maken van de getijden en hoe je eventuele stroming juist kunt gebruiken tijdens je duik. Met de duikspecialty Driftduiken kun je er later voor kiezen hier nog dieper in te duiken.

Kortom, is er een goede reden om niet te duiken in Nederland?

Ik sluit af met een foto impressie van het diverse onderwaterleven in Zeeland. Voel je vrij om een keer met ons mee te duiken tijdens een proefduik.

Foto impressie duiken met OSCD in Zeeland

We nodigen je uit om een keertje mee te trainen.

Je bent altijd welkom op de woensdag en vrijdag avond in ons clubhuis.
1e etage in de Sportboulevard Dordrecht.